PCAI
En ny metod för analys av prostatacancerbiopsier
Prostate Cancer Aggressiveness Index (PCAI) erbjuder en banbrytande lösning på ett av de största problemen inom diagnostik av prostatacancer: bristen på reproducerbara och precisa analyssvar från biopsier. Osäkerhet i analysen leder ofta till över- eller underbehandling.
20 % av patienterna i ISUP 2-gruppen får radikal behandling i onödan, samtidigt som vissa fall av aggressiv cancer felaktigt rekommenderas för aktiv monitorering. PCAI tar sig an denna problematik genom att kombinera avancerad AI med omfattande medicinsk expertis, vilket resulterar i ett mer tillförlitligt och reproducerbart analyssystem.

SÅ FUNGERAR PCAI
PCAI analys av biopsier levererar ett index från 0 till 100 och klassificerar resultaten i sju olika nivåer av aggressivitet. Systemet är tränat på en av världens mest omfattande databaser med 20 års uppföljning av cirka 20 000 patientfall. Datat är från Martini Klinik i Hamburg. Genom att jämföra en patients biopsier med denna databas kan PCAI identifiera cancerns aggressivitet baserat på verkliga utfallet.
Robusthet och precision
PCAI är robust med avseende på olika laboratorierutiner för snittjocklek, infärgning och marknadens ledande skannermodeller.
Pilotstudier visar att PCAI redan överträffar ledande patologer i diagnostisk precision och eliminerar "gråzoner" som tidigare skapat osäkerhet i beslutsfattandet.
Forskning pågår för att utveckla analysen med parametrar som PSA, Pi-RADS, patientens ålder etc vilket ytterligare kommer att förbättra precisionen och individualiseringen av behandlingsrekommendationer.
En produkt av internationellt samarbete
PCAI är utvecklat av Spearpoint Analytics i samarbete med världsledande institutioner inom prostatacancerområdet: Martini Klinik, Universitetssjukhuset i Hamburg samt Akademiska Sjukhuset i Uppsala.
Systemet har potential att bli den nya standarden för analys av prostatacancer.





Länkar till artiklar
Vår modell för aggressivitetsgradering för prostatacancer bygger på många års forskning vid Uppsala universitet, Martini Klinik och Hamburgs universitet.
I vår utveckling använde vi från början den stora biobanken på Martini-Klinik som beskrivs i:
En uppsättning digitaliserade biopsier från Uppsala universitetssjukhus som vi gjorde allmänt tillgängliga
Vårt team i Uppsala-Stockholm, Sverige publicerade våra första resultatbedömning
Robusthet är en nyckelfråga när vi utvecklar ett system för kliniskt arbete. Analys av den senaste tekniken inom litteraturen inom det området ledde till den publicerade översiktsartikeln
Sedan gick vi samman för att skapa det nuvarande robusta PCAI (Prostate Cancer Aggressiveness Index) och skickade in ett första manuskript till MedRxiv, referens 6. Vi arbetar för närvarande på en uppgraderad version av den publikationen i dialog med en stor tidskrift.
PCAI – En mer precis analys för bättre beslutsunderlag
PCAI på din klinik
Som urolog ställs du ofta inför svåra behandlingsbeslut där osäkerhet kring prostatacancerns aggressivitet kan påverka patientens behandling och livskvalitet.
PCAI (Prostate Cancer Aggressiveness Index) erbjuder en träffsäker och reproducerbar analys som tydligt graderar cancerns aggressivitet, vilket ger dig och din patient ett tryggare beslutsunderlag. Onödiga operationer kan undvikas eller senareläggas i fall där aktiv monitorering är möjlig. Och omvänt, studier har visat att PCAI hittar aggressiv cancer där Gleasonmetoden friar.

För enstaka fall – Rekommendera en second opinion

I situationer där du som urolog behöver ett mer precist underlag för att kunna fatta rätt beslut kan du hänvisa din patient till oss för en PCAI-baserad second opinion. Hänvisa patienten till denna hemsida; spearpoint.se
Vi hanterar processen från insamling av biopsibilder till leverans av resultatet i samråd med patienten och dig som urolog. Resultatet presenteras i en lättförståelig rapport, följt av ett möte mellan dig och vår urolog för vidare diskussion.
Regelbundet användande av PCAI
Om du är intresserad av att använda PCAI regelbundet på din klinik erbjuder vi möjligheten att diskutera hur detta kan integreras i din verksamhet. Vår ambition är att PCAI småningom ska finnas tillgängligt på alla laboratorier som arbetar med prostatabiopsier. Tills vidare arbetar vi separat tillsammans med varje klinik för att skapa en smidig lösning för praktisk användning.
Patientens biopsier skickas till ett anslutet laboratorium för AI-analys. Resultatet levereras digitalt samma dag och ger dig ett beslutsunderlag utan fördröjning.